Põhipunkt
Taldrikureegel on üks põhipunkte tervislikus toitumises. Enamasti on taldrikureegel paika pandud kindlal alusel. Eesti soovitus on järgmine:
- erinevad köögiviljad või salatid peaksid moodustuma koguseliselt pool taldrikust;
- valgud nagu kala, kana või loomaliha võiks moodustuda umbes veerandi;
- süsivesikud nagu tärkliselised või teraviljalised (kartul, riis, tatar jne) ülejäänud veerandi.
Taldrikureegli võttis esimest korda Eestis kasutusele Eesti südameliit 2000. aastal.
Ülesanne:
- muuta inimese toidukord tervislikumaks;
- toidukord oleks tasakaalustatud;
- erinevate toitude osakaal oleks toidukorras õige.
Märkused
Taldrikureegel on mõeldud enamasti tavainimestele (kellel on väike füüsiline koormus ning kellel ei esine tervise ja toitumise osas tüsistusi) ja ülekaalulistele. Siit tuleb välja tuua, et kõik inimesed ei ole tavainimesed ja ülekaalulased.
Soovitus
Minu teadmiste, uurimuste ja kogutud info põhjal ei saa ma kõigile inimestele ühte ja sama taldrikureeglit soovitada. Eriti inimestel kellel on seedimisega probleeme või kellel tekib seedimisega seoses tüsistusi kui sööb süsivesikuid (tärklised ja teraviljad) koos valkudega (kala, kana,-loomaliha). Neile soovitaksin pigem lõunasöögi taldrikus, pool köögivilju ning teine pool valku (kala, kana,-loomaliha) ja õhtusöögi taldrikus, pool köögivilju ning teine pool süsivesikuid (tärklised ja teraviljad). Lõuna ja õhtusöögi taldrik võib ka vahetuses olla. Taldrikureegel on erinev ka inimestel kellel füüsiline koormus on keskmisest suurem. See aga on juba pikem ja keerulisem teema, mida käsitleksin eraldi postituses.
Üleval olevad kaks pilti on minu enda tehtud ning põhinevad lahus toitumisel ehk antud hetkel oli esimesel pildil köögivilja omlett köögiviljade ja avokaadoga ning teisel pildil köögiviljad koos kanafileega.




Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar